#00a89c
1
0
Servicis
168

GASTRONOMIA

- PRIMERS PLATS -

L'OLLA DE DEJUNI AMB COL O ARRÒS

INGREDIENTS: 1/4 kg de fesols 1/2 kg de Creïlles, tallades a trossos, ni grans ni menuts, verdures del temps: col, batxoques, cards i bledes, al gust, 1 Culler d'Oli d'Oliva i Sal al gust.

PASSOS: Es couen els fesols a foc lent, fins que estiguen cuits. Afegim el culler d'oli, la col i les verdures, al gust. Als 10 minuts, posem les creïlles i Sal al gust, i acabem quan tot està cuit.

CONSELL: Antigament i encara ara, si sobrava olla per a un altre dia i no hi havia prou per a tots els de casa, s'afegia: aigua, uns allets trossejats xicotets fregits, i arròs.

 

OLLA DE NADAL ("Puchero")

INGREDIENTS PER A LES PILOTES: 200 g de Vedella (Ternera), 200 g de Bacó. Un poc de pa ratllat, all, pinyons, julivert, 1 ou batut, farina i Sal, al gust.

PASSOS: Es pica la carn. Mesclar-ho tot en cruc. Fer les pilotes com el puny i allargades. I passar-les per farina.

INGREDIENTS PER A L'OLLA: 400 g de cigrons, 400 g de Cards, 2 kg de Creïlles, tallades a trossos grandes, 1 culler d'oli d'oliva, Sal, al gust, Un tros de pernil, Un tros de vedella, 2 botifarres de ceba i 1/4 de pollastre.

PASSOS: Es couen els cigrons. Seguidament coem els cards. Posem el pernil, el bacó i la vedella. Quan estan a mitan coure, ajuntem el pollastre, les pilotes i les botifarres. Si la carn està molt cuita es trau sobre la marxa. Afegim el culler d'oli d'oliva. Als pocs minuts, posem les creïlles i sal al gust, i acabem quan tot està cuit.

PRESENTACIÓ: Traure els cigrons i els cards. A part les creïlles, les botifarres i les pilotes. Del caldo fem, sopa o arròs, al gust. Cadascú es servix el que vol.

 

- DOLÇOS -

ORELLETES AMB MEL

INGREDIENTS: 1 ou, mida de 1/2 corfa d'ou, d'oli, mida de 1/2 corfa d'ou, d'anís de pastes, farina la que admeta. Mel,sucre, xocolata.

PASSOS: Es mescla tot. Amb la massa fem pilotetes del tamany d'un ou i les aplanem fins que queden ben fines. Les fregirem amb abundant oli, al mig de la massa posem una canya o pal que farem girar, per a donar-li forma d'orelleta.

PRESENTACIÓ: Servir-les amb mel, sucre o xocolata per damunt, al gust.

 

BUNYOLS DE ROTLLO O AMB FIGUES

INGREDIENTS: Farina, un trosset de llevat de forn, aigua la que admeta, una miqueta de sal, ou batut, oli d'oliva, per a fregir-los.

PASSOS PER A FER LA PASTA: Posar en un llibrell o bol amb l'aigua tèbia. Afegir farina i una punta de sal. Pastem fins que ens quede una pasta lleugera, ni caldosa ni espessa. A part, en aigua tèbia desfem el llevat, i el mesclem en la pasta. Posem l'ou batut, i pastem una altra vegada.

PASSOS PER A FER ELS BUNYOLS: En una paella fonda, posem abundant oli, al menys cinc dits, i el calfem. Posem dins l'oli per a que es calfe, el "bunyolero", culler amb un forat al mig. Traiem el "bunyolero" de l'oli i l'omplim de pasta. Al tornar a posar-lo en l'oli, la pasta es solta i queda amb un forat al mig. Els donarem voltes, fins que estiguen rossets. Els traurem, posant-los damunt un paper que absorbisca l'oli.

PASSOS PER A FER ELS BUNYOLS DE FIGA: La pasta es fa més espessa, afegint-li un poc més de farina. Les figues seques, s'obrin i s'ajunten de dos en dos. Es cobrixen de pasta. I es frigen, com els de rotllo.

PRESENTACIÓ: Servir-los amb mel o sucre per damunt.

 

- REMEI CASOLÀ -

AIGUA PER AL MAL DE GOLA

INGREDIENTS: 2 Llimes escorregudes, 1 culleradeta de bicarbonat, 2 culleradetes de sucre i 1 litre d'aigua.

PASSOS: Posar 1/2 l. d'aigua en una botella. Afegir el bicarbonat, el sucre i el suc de llima. Quan acabe de bullir, posem la resta d'aigua.

ACONSELLADA PER A: Constipats. Mal de gola. Diarrea.

Util

T’ha semblat útil aquesta informació?

Vols comentar-nos alguna cosa?

CAPTCHA
Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.