Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Ajuntament d'Aín

Gastronomia

- PRIMERS PLATS -

L'OLLA DE DEJUNI AMB COL O ARRÒS

INGREDIENTS: 1/4 kg. Fesols 1/2 kg. Creïlles, tallades a trossos, ni grans ni menuts. Verdures del temps: col, batxoques, cards i bledes, al gust. 1 Culler d'Oli d'Oliva. Sal, al gust.

PASSOS: Es couen els fesols a foc lent, fins que estiguen cuits. Afegim el culler d'oli, la col i les verdures, al gust. Als 10 minuts, posem les creïlles. Sal al gust, i acabem quan tot està cuit.

CONSELL: Antigament i encara ara, si sobrava olla per a un altre dia i no hi havia prou per a tots els de casa, s'afegia: aigua, uns allets trossejats xicotets fregits, i arròs.

 

OLLA DE NADAL ("Puchero")

INGREDIENTS PER A LES PILOTES: 200 g. Vedella (Ternera). 200 g. Bacó. Un poc de pa ratllat. All. Pinyons. Jolivert 1 ou batut Farina . Sal, al gust.

PASSOS: Es pica la carn. Mesclar-ho tot en cru. Fer les pilotes com el puny i allargades. I passar-les per farina.

INGREDIENTS PER A L'OLLA: 400 g. Cigrons. 400 g. Cards. 2 kg. Creïlles, tallades a trossos grandets. 1 Culler d'Oli d'Oliva. Sal, al gust. Un tros de pernil. Un tros de vedella. 2 botifarres de ceba. 1/4 de pollastre.

PASSOS: Es couen els cigrons. Seguidament coem els cards. Posem el pernil, el bacó i la vedella. Quan estan a mitan coure, ajuntem el pollastre, les pilotes i les botifarres. Si la carn està molt cuita es trau sobre la marxa. Afegim el culler d'oli d'oliva. Als pocs minuts, posem les creïlles. Sal al gust, i acabem quan tot està cuit.

PRESENTACIÓ: Traure els cigrons i els cards. A part les creïlles, les botifarres i les pilotes. Del caldo fem, sopa o arròs, al gust. Cadascú es servix el que vol.

 

- DOLÇOS -

ORELLETES AMB MEL

INGREDIENTS: 1 ou. 1/2 corfa d'ou, d'oli. 1/2 corfa d'ou, d'anís de pastes. Farina la que admeta. Mel,sucre, xocolata.

PASSOS: Es mescla tot. Amb la massa fem pilotetes del tamany d'un ou i les aplanem fins que queden ben fines. Les fregirem amb abundant oli, al mig de la massa posem una canya o pal que farem girar, per a donar-li forma d'orelleta.

PRESENTACIÓ: Servir-les amb mel, sucre o xocolata per damunt, al gust.

 

BUNYOLS DE ROTLLO O AMB FIGUES

INGREDIENTS: Farina. Un trosset de llevat de forn. Aigua la que admeta. Una miqueta de sal. Ou batut. Oli d'Oliva, per a fregir-los.

PASSOS PER A FER LA PASTA: Posar en un llibrell o bol, l'aigua tèbia. Afegir farina i una punta de sal. Pastem fins que ens quede una pasta lleugera, ni caldosa ni espessa. A part, en aigua tèbia desfem el llevat, i el mesclem en la pasta. Posem l'ou batut, i pastem una altra vegada.

PASSOS PER A FER ELS BUNYOLS: En una paella fonda, posem abundant oli, al menys cinc dits, i el calfem. Posem dins l'oli per a que es calfe, el "bunyolero", culler amb un forat al mig. Traiem el "bunyolero" de l'oli i l'omplim de pasta. Al tornar a posar-lo en l'oli, la pasta es solta i queda amb un forat al mig. Els donarem voltes, fins que estiguen rossets. Els traurem, posant-los damunt un paper que absorbisca l'oli.

PASSOS PER A FER ELS BUNYOLS DE FIGA: La pasta es fa més espessa, afegint-li un poc més de farina. Les figues seques, s'obrin i s'ajunten de dos en dos. Es cobrixen de pasta. I es frigen, com els de rotllo.

PRESENTACIÓ: Servir-los amb mel o sucre per damunt.

 

- REMEI CASOLÀ -

AIGUA PER AL MAL DE GOLA

INGREDIENTS: 2 Llimes escorregudes. 1 culleradeta de bicarbonat. 2 culleradetes de sucre. 1 litre d'aigua.

PASSOS: Posar 1/2 l. d'aigua en una botella. Afegir el bicarbonat, el sucre i el suc de llima. Quan acabe de bullir, posem la resta d'aigua.

ACONSELLADA PER A: Constipats. Mal de gola. Diarrea.

Portal desenrotllat amb Drupal